+421 37 6522 523
+421 915 774 213
+421 903 722 734
Pondelok - Piatok:
09:00 - 12:00
a 13:00 - 15:00
Bombovo
Novozámocka 230
949 01 Nitra

Ako využiť rekreačný poukaz na tábor

S letnými prázdninami rodičom narastajú každoročné starosti s využitím času ich detí. Pobyt v tábore je vynikajúci a pre deti prospešný spôsob ako ich zabaviť počas prázdnin. Pre niektoré rodiny je ale finančne náročné dopriať im zážitky v táboroch. Perfektný spôsob ako odľahčiť vašu peňaženku je využitie rekreačného poukazu, ktorý si môžete uplatniť aj pre pobyt vášho dieťaťa v tábore.

Čo je rekreačný poukaz?

Od 1.1.2019 platí na Slovensku novelizovaný zákon o využívaní rekreačného poukazu, ktorý má slúžiť prioritne na podporu cestovného ruchu na Slovensku.V prípade obdržania poukazu ho musí zamestnanec využiť výhradne na území Slovenskej republiky (nepoužiteľné v iných krajinách), pričom vo vybranom zariadení musí prenocovať minimálne dve noci a môže využiť stravovacie služby alebo iné služby súvisiace s rekreáciou. Rekreačný poukaz majú povinnosť poskytnúť zamestnávatelia, ktorí majú 50 a viac zamestnancov. Zamestnávatelia so 49 a menej zamestnancami, môžu rekreačné poukazy poskytovať dobrovoľne.

Na rekreačný poukaz má nárok zamestnanec, ktorý v jednej spoločnosti odpracoval minimálne 24 mesiacov ku dňu začatia rekreácie. V prípade skráteného pracovného úväzku sa suma, ktorú je zamestnávateľ povinný zamestnancovi poskytnúť znižuje pomerne k danému úväzku Zamestnávateľ platí 55% z pobytu, maximálne do výšky 275 EUR ročne (zo sumy 500 EUR). Takže pokiaľ je cena pobytu 200 EUR zamestnávateľ zaplatí 110 EUR a zamestnanec 90 EUR z ceny pobytu. Poukaz je možné využiť jeden krát ročne a zostávajúca suma, ktorú by zamestnávateľ mohol teoreticky zaplatiť, je tým pádom už nepoužiteľná. Preto je vhodné, dobre si rozmyslieť, na aký druh rekreácie využijete váš poukaz.

Ako uplatniť rekreačný poukaz na dieťa?

Rekreačné poukazy je možné presunúť aj na vaše dieťa. Podmienkou je aby dieťa navštevovalo základnú školu, prípadne 1- 4 ročník osemročného gymnázia.

Poukaz môžete využiť na viacdenný pobytový tábor organizovaný rôznymi organizáciami, občianskymi združeniami, skautskými oddielmi, športovými klubmi, denné tábory alebo lyžiarske kurzy organizované napríklad školou. Pobyty musia byť v termíne školských prázdnin a samozrejmosťou je, že tieto pobyty musia byť na Slovensku.

Na aké dieťa je možnosť preniesť rekreačný poukaz?

Podľa zákonníka práce môže čerpať príspevok na detský tábor:

  • vlastné dieťa zamestnanca,
  • dieťa zverené zamestnancovi do náhradnej starostlivosti na základe rozhodnutia súdu,
  • dieťa zverené zamestnancovi do starostlivosti pred rozhodnutím súdu o osvojení alebo
  • iné dieťa žijúce so zamestnancom v spoločnej domácnosti.

Zamestnanec žijúci s partnerkou/partnerom, ktorá/ý má dieťa môže preniesť naň rekreačný poukaz. Rovnako je to aj v prípade starých rodičov, ktorí ešte pracujú a chcú venovať svoj poukaz vnúčaťu.

Formy čerpania príspevku na detský tábor

Zamestnanec môže príspevok čerpať prostredníctvom elektronickej čipovej karty. Tou zaplatí organizátorovi tábora ako bežnou platobnou kartou 55% z ceny pobytu a zvyšok uhradí zo svojho vrecka. Organizátor detského tábora musí rekreačné poukazy ako platobné prostriedky akceptovať v prípade, ak má uzatvorenú dohodu s firmou vydávajúcou rekreačný poukaz. Preto si musíte preveriť možnosti platby s elektronickou čipovou kartou u organizátora vopred.

Ďalšou možnosťou je preplácanie účtovných dokladov. V tomto prípade si zamestnanec zaplatí pobyt sám a doklad s označením zamestnanca dá preplatiť zamestnávateľovi do 30 dní od zaplatenia. Zamestnávateľ je povinný uhradiť sumu k nasledujúcej výplate zamestnanca.

Aj mamičky na materskej dovolenke majú nárok!

Zákonník práce v žiadnom prípade nevylučuje, že by matky na materskej dovolenke nemohli využiť svoj rekreačný poukaz pre svoje staršie dieťa, nakoľko ich pracovný pomer neustále trvá a matka spĺňa všetky ostatné podmienky.

Pokiaľ vám na tohtoročnú dovolenku nezostáva čas alebo peniaze, nenechajte prepadnúť váš rekreačný poukaz. Preneste ho na svoje dieťa a doprajte mu nezabudnuteľné zážitky v tábore, kde si naplno užije dni plné rôznorodých aktivít so svojimi priateľmi.

Ak bol tento článok pre Vás užitočný, nezabudnite lajknúť náš Facebook