+421 37 6522 523
+421 915 774 213
+421 903 722 734
Pondelok - Piatok:
09:00 - 12:00
a 13:00 - 15:00
Bombovo
Novozámocka 230
949 01 Nitra

Plavecký tábor -ideálna voľba pre milovníkov vody

Už drkocú zubami a majú modré pery, no nie a nie vyliezť z vody. Väčšina detí tak veľmi miluje vodu a čvachtanie sa v bazéne, že je problém ich z nej dostať. A práve pre tieto deti je plavecký tábor ako stvorený. Deti si tu užijú dosýta plávanie, ale tiež šnorchlovanie a potápanie. Avšak nielen to. Klasické táborové aktivity na „súši“, rozprávkový príbeh, netradičné hry – to všetko sa postará o skvelú zábavu pre všetkých účastníkov plaveckého tábora.

 

 

Zo sveta plávania

S plávaním sa spája množstvo zaujímavých faktov. Za všetky spomeňme aspoň niektoré. Najstarším plaveckým štýlom sú prsia, najobľúbenejším a najrýchlejším zasa kraul. Prvé zaznamenané plavecké preteky sa uskutočnili v Japonsku v roku 36 pred n.l. Na Olympiádu bolo zaradené plávanie prvýkrát v roku 1896, avšak zápolili v tomto športe najprv len muži (ženy dostali túto možnosť v roku 1912). Synchronizované plávanie sa objavilo na Olympijských hrách až v roku 1984. Najmladším svetovým šampiónom na 400 m vo voľnom štýle sa stal v roku 1998 vtedy len 14-ročný Ian Thorpe z Austrálie.

 

Čím sú dobre mnohí známi plavci, je dokonale vyholená hlava (prípadne nosia plaveckú čiapku) a celé telo. Nie je to však nejaká výstrednosť týchto športovcov. Majú na to dva dôvody. Jedným z nich je, že znižujú odpor vody, teda zvyšujú kĺzavosť tela vo vode, a zlepšujú tým svoje „plavecké“ časy. Tým druhým a zároveň hlavným dôvodom je, že sa zbavujú odumretých častí kože, čím zvyšujú senzitivitu pokožky, aby lepšie „cítili“ vodu a dokázali lepšie vnímať pohyb tela vo vode.

 

Plávanie so sebou prináša nielen množstvo pozitívnych účinkov na zdravie, ale je aj zdrojom zábavy. Medzi najpopulárnejšie „vodné“ hry sa radí hra s názvom Marco Polo, obdoba hry slepá baba, ktorú sa u nás deti hrávajú na „súši“. Jedna osoba zavrie oči a snaží sa v bazéne nájsť inú a dotknúť sa jej. Keďže to vo vode vôbec nie je ľahké, osoba hľadá najmä podľa zvuku. Vždy keď zakričí slovo Marco, ostatní účastníci hry sú povinní odpovedať jej slovom Polo.

 

 

Čvachtanie aj plávanie

Už v útlom veku detí si obyčajne môžeme všimnúť, ako ich fascinuje voda. Naťahujú rúčky k prúdu vody rinúcej sa z vodovodu, vo vani s plávajúcimi hračkami by dokázali presedieť hodiny, mláky sú hotovým magnetom, ktorý nemožno obísť, do kvapky vody ponoria prst snažiac sa ju zanietene rozmazať po stole a podobne. A na ich láske k vode sa nemení nič, ani keď trocha vyrastú. Naplno si vedia vychutnať čas strávený v bazénoch (i vaniach), pričom sú schopné hrať sa, skákať či ponárať sa, kým ich doslova nasilu nevytiahneme z vody.

 

Plavecký tábor preto prirodzene patrí  k obľúbeným letným pobytom. Dáva totiž priestor na „vybláznenie sa“ vo vode a zároveň priestor popracovať na svojich plaveckých zručnostiach.

 

Okrem toho, že prináša zábavu, upevňuje vzťah detí k plávaniu, ktoré je populárne a odporúčané najmä pre množstvo pozitívnych účinkov na ľudský organizmus. Plávaním zvyšujeme telesnú zdatnosť, posilňujeme svaly, zväčšujeme kĺbovú pohyblivosť, rozvíjame dýchací a srdcovo-cievny systém, zbavujeme sa nadbytočných kíl (plávaním sa spaľuje viac kalórií ako behaním či bicyklovaním) a podobne. Navyše pôsobí relaxačne a zlepšuje psychickú kondíciu. To sú veru dobré dôvody, prečo podporovať dieťa, ak sa chce venovať tomuto športu. Či už cez školský rok účasťou v plaveckých krúžkoch a kurzoch, alebo cez leto účasťou v letných táboroch spojených s plávaním.

 

 

Napnúť plachty!

Plavecký tábor Napnúť plachty! je určený deťom od 6 do 10 rokov. Program je prispôsobený tejto vekovej skupine, a tak sa deti ponoria nielen do vody, ale aj do rozprávkového príbehu, v ktorom sa z malých udatných námorníkov stanú obávaní piráti. Ak preukážu odvahu, postreh, um a silu, nastúpia na palubu, pokúsia sa spolu prelomiť kliatbu a pomôcť Jednoočkovi zachrániť jeho drahú Glóriu. Rôzne prekážky budú prekonávať na vode i na súši, v bazéne i v prírode.

 

Aktivity sú koncipované vyvážene tak, aby mali deti dosť pohybu, ale aj zrelaxovali pri oddychových úlohách. Zapoja telo aj rozum, preveria svoje schopnosti, vylepšia zručnosti a, čo je hlavné, najmä sa zabavia a užijú si chvíle plné pohody, kamarátskej súdržnosti i hrového zápolenia.

 

Na malých účastníkov tábora čakajú napríklad:

  • krytý bazén, kde nikdy neprší (neprídu tak o potešenie z vody, aj keby bolo počas ich pobytu v tábore nepriaznivé počasie),
  • predplavecká príprava, zoznamovanie sa s bazénom, zdokonaľovanie sa v plávaní,
  • obľúbené šnorchlovanie a potápanie,
  • tradičné aj netradičné hry ako Džungľa má chápadlá, Korytnačky, Pán lev je hladný,
  • nenáročná turistika a šantenie v prírode,
  • kreatívne dielničky, v ktorých si deti vyrobia pirátske masky,
  • pirátsky karneval, diskotéka a, samozrejme, aj opekačka,
  • nové poznatky získané aj vďaka hudobno-vedomostnému kvízu a výletu do Kremnice, kde navštívia Múzeum mincí a medailí a štôlňu Andrej.

 

 

Bombový týždeň v Kremnických horách

Plavecký tábor sa koná v horskom hoteli Minciar, ktorý sa nachádza v srdci Kremnických hôr, konkrétne v rekreačnom stredisku Skalka, vzdialenom len 10 km od mesta Kremnica. Deti sa tu nadýchajú zdravého vysokohorského vzduchu a užijú si pobyt v krásnej, čistej prírode, ktorá je hotovým pokladom tohto strediska. Aktivity vonku dobre padnú všetkým účastníkom, najmä ak vezmeme do úvahy, že v školskom roku strávili väčšinu času vnútri, vysedávaním v školských laviciach.

 

Skvelý program, skvelé prostredie a skvelí animátori sú zárukou, že deti si z tábora odnesú nielen nové poznatky a skúsenosti, ale najmä nezabudnuteľné zážitky z vody i zo súše.

 

Chcete sa o tábore plnom vody a čerstvého vzduchu dozvedieť viac? Kliknite sem.

 

Ak bol tento článok pre Vás užitočný, nezabudnite lajknúť náš Facebook