+421 37 6522 523
+421 915 774 213
+421 903 722 734
Pondelok - Piatok:
09:00 - 12:00
a 13:00 - 15:00
Bombovo
Novozámocka 230
949 01 Nitra

10 spôsobov ako zabaviť dieťa doma

Posledných niekoľko dní majú všetky deti, škôlkari či školáci, „korona prázdniny“. Nie len, že škola je zavretá, ale ani chodiť vonku sa neodporúča, a teda je možné s istotou tvrdiť, že deťom už doma, ako sa hovorí rastú rohy. A rodičia majú čo robiť, aby ich zabavili. Nie je jednoduché skĺbiť prácu a starostlivosť o svoje ratolesti. Existuje však mnoho aktivít a hier, ktoré deti zamestnajú a zabavia, ale zároveň nevyčerpajú rodičov.

Hľadači pokladov

Skvelou zábavou pre všetky deti je zahrať sa na pátračov. Z domu či bytu sa razom stane neprebádané územie, ktoré skrýva tajomstvá a ukryté cennosti čakajúce kým ich niekto objaví. Pokladom  môže byť hocičo, sladkosti teda cukríky, čokoládky alebo keksíky. Deti sladkosti milujú, takže namotať ich na takúto aktivitu určite nebude ťažké. Aby pátračka trvala dlhšie nedajte celý poklad len na jedno miesto, ale rozmiestnite ho do viacerých častí domu. Kým deti nájdu všetky vzácnosti, poriadne sa zapotia. Nezabudnite nakresliť mapu, aby malí hľadači neboli úplne stratení.

Škôlka

Skákanie škôlky nemusí byť iba aktivita na vonku. Krieda síce neprichádza do úvahy, lebo to by mamka asi nebola veľmi nadšená. No stále je tu iná možnosť, stačí maliarska papierová páska. Na podlahu urobíme páskou deväť, respektíve desať políčok a k tomu prislúchajúce čísla. Jednoduché a účinné. Neostane žiaden neporiadok a deti budú mať radosť. Ak by ste hru chceli ešte trochu ožiť, zapnite hudbu a deti budú skákať škôlku do rytmu.

Stoličková hra

Obľúbená hra malých aj veľkých, stoličková hra. Je také ľahké zahrať si ju doma. Jediné, čo je k tomu potrebné, sú stoličky a hudba. Pravidlá asi nie je potrebné pre väčšinu ľudí vysvetľovať, ale len tak pre istotu. Hra sa hrá nasledovne. Stoličky poukladáme chrbtom k sebe do kruhu, počet stoličiek sa mení podľa počtu hráčov. Vždy musí byť o jednu stoličku menej ako súťažiacich. Zapne sa rytmická hudba a hráči začnú chodiť či tancovať okolo stoličiek. V momente, keď sa hudba zastaví každý si musí nájsť miesto. Ten, čo ostane stáť, vypadáva z hry.

Bowling

Čo takto si zahrať kolky? Nie je potrebné vlastniť skutočnú bowlingovú výbavu. Loptičku každý doma určite nájde, ale ak by nie, stačí pokrčiť niekoľko papierov či letákov do tvaru gule a prelepiť ich po obvode lepiacou páskou. Kolky je možné nahradiť dvanástimi plastovými fľašami alebo téglikmi, veľkosť vôbec nie je podstatná. Inou alternatívou je mini bowling. Na ten perfektne poslúžia panáčikovia a kocka napríklad hry z Človeče, nehnevaj sa! alebo si môže dieťa minikolky postaviť zo stavebnice Lego.

Bunker

Ďalšou alternatívou pre deti je dať im voľnosť vytvoriť si vlastný malý úkryt. Takýto bunker je možné vytvoriť s použitím len koľkých vecí. Deka alebo plachta je číslo jeden, ktoré musí každá správna skrýša mať. Stačí ju prehodiť cez jedálenský stôl alebo niekoľko stoličiek tak,  aby padala cez okraje a nebolo vidno dnu. Dovnútra sa potom naukladá kopa vankúšov, poprípade nejaká podložka, aby nebolo od podlahy zima. Deti určite ocenia aj nejaký zdroj svetla, na to skvelo poslúžia vianočné svetielka. Ešte nanosiť plyšáky a bábiky a bunker je hotový.

 

Domáce kino 

Pozrieť si film doma v obývačke nemusí byť úplne všedné. Vytvoriť perfektnú atmosféru ako v kine nie je až také ťažké ako by sa možno na prvý pohľad mohlo zdať. Najprv je potrebné zastrieť miestnosť, zatiahnuť závesy a žalúzie, aby bola, čo najväčšia tma. Hoci v kine sa sedí v kreslách, doma sa môže aj na zemi, pretože to má svoje čaro. Keď sa poukladajú na koberec deky a mäkké vankúše, to je pohodlíčko. A aby sa náhodou nezabudlo, pukance nesmú v žiadnom prípade chýbať. Maslové, slané či sladké, všetky druhy sa hodia. A posledným, no najpodstatnejším krokom je vybrať nejaký parádny film. Pohodlne sa usaďte, predstavenie začína.

 

Kreslenie

Deti milujú kreslenie, čarbanie, maľovanie. Veď kto by nie? Možno to znie prvoplánovo, ale ak sa vymyslí zaujímavá téma, môže z toho stať zábavka na snáď aj niekoľko hodín. Každý pozná svoje dieťa najlepšie, čo má a čo nemá rado. No jedna vec je spoločná pre všetky deti, a to určite láska k rozprávkam. Môžu kresliť obľúbené postavičky alebo dokonca celý príbeh v podobe komiksu. Rovnako môžu nakresliť vysnívaný dom, zvieratko, oblečenie alebo dokonca celú čarovnú krajinu podľa ich predstáv. Na túto aktivitu vážne toho nie je potrebné veľa, iba papier, pastelky, vodové farby, tempery, poprípade niečo iné s čím je možné vytvárať malé umelecké dielka.

 

Šikovné ručičky

Ďalšou aktivitou, ktorá zamestná detské ruky a myseľ, sú tvorivé dielne. Rovnako ako pri kreslení ani pri tejto zábavke nie je potrebné mať v zásobe veľké množstvo materiálov.  Stačia základy ako nožnice, lepidlo, lepiaca páska, papiere (biele aj farebné) a nejaké ceruzky. Ostatné veci už podľa vašich predstáv, respektíve podľa konkrétneho nápadu. Deti môžu zhmotniť hneď niekoľko jednoduchých ideí.

           

Gulička z vlny – Stačí farebná vlna a vidlička so štyrmi hrotmi. Postup je veľmi jednoduchý. Vezmete vidličku a okolo časti, ktorou sa je, omotajte asi 30x vlnu. Potom odstrihnite krátku šnúrku z vlny a urobte uzlík pomedzi stredné dva hroty vidličky rovno cez časť omotanú vlnou. Poriadne upevnite a odstrihnite bočné konce vlny omotané na vidličke. Trochu ešte upraviť nožničkami a tadááá milá malá gulička je na svete. (video návod)

Dosková hra  –  Z kartónu vystrihnite základnú štvorcovú či obdĺžnikovú dosku na hru a potom už len nechajte pracovať predstavivosť vašich detí. Nech si sami vytvoria svoj vlastný svet podľa ich pravidiel. Z papiera potom môžu vyrobiť hracích panáčikov. Môžete im dať ako príklad nejaké hry, ktoré máte doma, aby sa mohli inšpirovať.

Pexeso – Na vyrobenie pexesa je potrebná kartónová škatuľa alebo hrubší papier, nožnice a pastelky/ tempery. A potom nech si už dieťa samo pexeso vytvorí, vyzdobí podľa svojich predstáv. Môže použiť napríklad samolepky, farebné servítky alebo vlastné nakreslené obrázky.

Domino – na vyrobenie vlastného domina stačí iba kartón, pastelky a nožničky. Z kartónu sa vystrihnú obdĺžnikové domino kocky a na nich sa nakreslia/namaľujú bodky a je to. Jednoduché, však?

Puzzle – Okrem pexesa je možné z kartónu vystrihnúť aj vlastné puzzle. Výborným nápadom by bolo využiť kresby, ktoré deti už vytvorili. Obrázok sa môže rozstrihať na rôzne veľké časti a tvary tak, aby jednotlivé kúsky do seba zapadali. Kresbičky treba podlepiť kartónom, ten potom z opačnej strane namaľovať nejakou peknou farbou a hotovo.

Vďaka týmto niekoľkým aktivitám a hrám môže byť pre deti, ale aj pre rodičov príjemnejší čas, ktorý musia stráviť doma. Deti sa určite nudiť nebudú, ale práve naopak, dobre sa zabavia. Deň im prejde rýchlejšie a aj niečo pekné vytvoria, zahrajú sa a zistia, že byť doma vôbec nie je zlé.

Ak bol tento článok pre Vás užitočný, nezabudnite lajknúť náš Facebook