+421 37 6522 523
+421 915 774 213
+421 903 722 734
Pondelok - Piatok:
09:00 - 12:00
a 13:00 - 15:00
Bombovo
Novozámocka 230
949 01 Nitra

Strava v detskom tábore

Deti sú veľkí výmyselníci, čo sa týka jedla. Ak obed nevyzerá dobre, tak sa ho ani nedotknú a bodka. Najväčšou hrozbou na tanieri je všetko zelené. Brokolica, špenát, kel alebo šalát, všetko má zuby. V takom prípade na otázku: „Ako vieš, že ti to nechutí, keď to ani neochutnáš?“, je odpoveď mnohých detí jasná. Rodičia sa snažia ako môžu, aby svojim ratolestiam pripravili chutné a zdravé jedlá, no tie ich nadšenie veľmi nezdieľajú a s výrazom najväčšieho znechutenia odsúvajú tanier vždy, keď sa im niečo nepozdáva. Bude to inak v  letnom tábore?

 

 

Nebude dieťa hladné a smädné?

Každý správny rodič, ktorý posiela svoje dieťa do letného tábora, chce vedieť, či tam bude zabezpečená strava. Nikto predsa nechce, aby mu celý čas škvŕkalo v bruchu. U nás je jedlo deťom podávané každý deň, no počet jednotlivých chodov sa líši v závislosti od konkrétneho typu tábora. V pobytových táboroch majú deti jedlo na tanieroch päťkrát do dňa, zatiaľ čo v táboroch denných sú pre ne pripravené tri chody, a to desiata, obed a olovrant. Aj v jednom, aj v druhom type tábora je samozrejme postarané aj o celodenný pitný režim, pretože letné horúčavy vedia byť kruté. A preto je potrebné pravidelne dopĺňať tekutiny, aby boli deti dostatočne hydratované a predišlo sa tak nebezpečným zdravie ohrozujúcim situáciám.

 

 

Zdravý jedálny lístok  

V detských táboroch dbáme na zdravý a vyvážený jedálniček, ktorý je zostavovaný tak, aby si každý malý táborník našiel niečo, čo mu chutí. Riadime sa heslom z každého rožku trošku, aj ovocie a zelenina, aj mliečne výrobky, mäso a pečivo, a netreba zabúdať na niečo pre maškrtné jazýčky v podobe sladkého pokušenia. Ako je už zvykom, aj v tábore sa deň začína raňajkami. Tie zasýtia deti dostatočne na zvládnutie aktivít a hier pripravených na celé dopoludnie. Aby deti vydržali, kým bude dovarený obed, je pre ne samozrejme nachystaná aj malá desiata. Čas obeda príde vždy veľmi rýchlo, že sa človek ani nestačí čudovať. Deti sa už môžu tešiť na teplú polievku a vynikajúce hlavné jedlo, ktoré zaručene dobijú stratenú energiu a zároveň doplnia ďalšiu, aby deti úspešne zvládli aj popoludňajšie dobrodružstvá. Medzi hrami je prestávka na olovrant a v závere dňa je podávaná večera, ktorá uzatvára ďalšiu prázdninovú chvíľku plnú zážitkov.

 

Tety kuchárky sa každý rok snažia, aby mali všetci účastníci letného tábora na tanieroch vždy len to najlepšie a najchutnejšie jedlo ako doma od maminky. No napriek tomu sa predsa len nájdu aj takí, ktorí vymýšľajú a nad jedlom ohŕňajú nos. Jednému nechutí toto, inému zase tamto. Avšak takýmto špekulantom neostáva nič iné len sa popasovať s dilemou, či jedlo zjesť a nabrať tak silu do nových výziev alebo ostať hladný ako vlk.

 

 

Sú sladkosti z domu v poriadku? Áno aj nie.

Deti majú v obľube si v priebehu dňa zamaškrtiť a dať si pod zub niečo sladké či slané. Veľakrát si so sebou do tábora donesú v ruksakoch aj množstvo keksíkov, čokolád, cukríkov alebo čipsov a tyčiniek. Samozrejme to im nikto nemôže zakázať, veď občas je fajn dať si nejakú tú dobrotu, no všetkého veľa škodí. Každoročne nastáva situácia, že sa deti maškrtami najedia, niekedy až prejedia rovno pred obedom alebo večerou a neostane im už miesto na skutočné jedlo. Ďalším problémom je, že čím viac sladkostí dieťa zje, tým menej sa mu chce zapájať do programu a pripravených aktivít, a namiesto toho len vystrája alebo sedí, lebo mu ostane z toľkého nezdravého jedla ťažko.

 

Žiadny animátor nemôže  deťom úplne zamedziť jesť jedlo nabalené z domu, a preto by mali radšej rodičia lepšie zvážiť koľko ho svojim deťom zbalia a či je to vôbec potrebné. Nie je dobré deťom dávať toho príliš veľa, či už ide o sladkosti alebo ovocie. Väčšinou sa na ovocie zabudne a v horúčavách sa môže ľahko pokaziť. Iným prípadom je, že dieťa chce silou mocou zjesť všetko, čo má nabalené, a tak nerobí pomaly nič iné, len je. Dve veci by mal mať každý rodič pri balení svojej ratolesti do tábora na pamäti, u nás hlad a nuda nemajú žiadne miesto.

 

 

A čo deti so špeciálnou diétou?

Nie všetky deti môžu kvôli rôznym zdravotným problémom jesť každé podávané jedlo. Aj na takéto prípade sme pripravení a vieme sa prispôsobiť. Nie je pre nás žiaden problém obmeniť jedálny lístok, tak aby bolo, čo najviac vyhovené špeciálnym požiadavkam, akými je napríklad bezlepková diéta. Komunikácia s rodičmi je v takýchto situáciách kľúčová. Ideálne je, aby rodič nahlásil zmenu v stravovaní už pri vypĺňaní prihlášky. Vďaka tomu nás nič neprekvapí a vieme sa adekvátne pripraviť, resp. dohodnúť s kuchyňou. Veď to, že dieťa nemôže „normálne“ jesť nie je dôvodom, aby si prázdniny v tábore naplno neužilo.

 

Ak bol tento článok pre Vás užitočný, nezabudnite lajknúť náš Facebook