+421 37 6522 523
+421 915 774 213
+421 903 722 734
Pondelok - Piatok:
09:00 - 12:00
a 13:00 - 15:00
Bombovo
Novozámocka 230
949 01 Nitra

7 dobrých dôvodov prečo sa stať animátorom

 

 

Celé je to o ľuďoch

Základným predpokladom pre prácu animátora je, že nesmieš za žiadnych okolností trpieť sociálnou fóbiou. Celé je to totiž o ľuďoch a práci s nimi. Či už ide o dospelákov pri hotelovej animácii, alebo v našom prípade deti v táborovej animácii, vždy sa vyžaduje, aby bol animátor komunikatívny a spoločenský. V ideálnom svete by mal byť animátor aj kreatívny, športovo alebo umelecky zdatný, trpezlivý, zodpovedný, dobrý organizátor a tímový hráč. V reálnom svete to však funguje inak, niekedy stačí len chcieť a všetko ostatné sa dá naučiť.

 

1. Lebo je to skrátka zábava a hotovo!

Animácia v letnom tábore je na rozdiel od tej hotelovej zameraná výhradne na organizovanie voľného času detí a mládeže. Práve tu vznikajú ideálne podmienky nato, aby si sa vrátil na chvíľu v čase a ponoril sa s deťmi a ostatnými animátormi znova do izolovaného detského sveta plného rozprávok, tajomstiev, šifier, výprav, hier a zábavy od rána do večera.

 

Toto je priestor, kde sa na nič nemusíš hrať a dokonca sa žiada, aby prehovorilo dieťa, ktoré v Tebe drieme. Môžeš byť zas hravý a bezstarostný. Nikto tu nerieši, či na to už nie si trošku starý. Na chvíľu odložíš telefón a zabudneš na sociálne siete. Zaručene si budeš užívať, že môžeš byť znova v prírode a stavať bunkre s kamošmi a ešte Ti zato aj niekto zaplatí.

 

 

2. Lebo konečne pochopíš svojich rodičov

Táto práca nie je len o zábave, patrí medzi jednu z tých najzodpovednejších. Rodičia Ti zveria do rúk svoje najväčšie poklady a očakávajú, že sa o ne príkladne postaráš a eliminuješ všetky možné nebezpečenstvá. Musíš dokonca vyhrať aj boj s občas sa vyskytujúcimi strašidlami alebo prízrakmi 🙂

 

Nemal by si byť náhradným rodičom, ale skôr starším kamošom, ktorý odpovie na všetky otázky a vyrieši každý problém. Deti sa na Teba budú spoliehať a dôverovať Ti, ba čo viac budeš pre ne vzorom. Musíš si preto dávať pozor na svoje konanie, názory a slová, ktoré deťom prezentuješ. Sú totiž ako špongie, nasávajú všetko. Zaručený recept, ktorý funguje, je v každej situácii zapojiť  mozog. Musíš premýšľať a byť vždy o krok ďalej ako deti. Ver mi, po tejto skúsenosti pochopíš, že byť rodičom, nie je žiadna sranda.

 

 

3. Lebo budeš prvýkrát manažérom

Pomenovanie tejto pracovnej pozície znie dôležito a veru aj je. V tábore budeš musieť zvládnuť presne tie úkony, ktoré sa s ňou spájajú. Nebudem to tu zbytočne rozmazávať, jeden z otcov moderného manažmentu Henri Fayol to už veľmi múdro v minulosti zhrnul do základných 5 činností: predvídanie, organizovanie, prikazovanie, komunikovanie a koordinovanie. Môžeš sa teraz dosť čudovať, ale toto platí aj v tábore. Stačí si jednoducho predstaviť a zahrať sa na to, že ty si boss a deti niečo ako Tvoji zamestnanci.

 

 

4. Lebo si môžeš konečne vyskúšať, čo si neskúsil, keď si bol dieťa

Deti sa v tábore za žiadnych okolností nesmú nudiť. Práve preto sú pre ne pripravované aktivity, ktoré si za normálnych okolností nemajú možnosť skúsiť v domácom alebo školskom prostredí. Moja skúsenosť hovorí, že animátori majú pri tvorbe programu často najmä sebecké sklony a zaradia tam atrakcie, ktoré by si radi vyskúšali sami. Ak si si ako malý vždy chcel skúsiť jazdenie na koni, lezenie, paintball alebo streľbu a nepodarilo sa Ti to, tento bod Ťa určite presvedčí, že byť animátorom v letnom tábore, je pre Teba to pravé orechové.

 

 

5. Lebo toto je miesto, kde si stredom vesmíru ty

V izolovanom prostredí tábora, si ty pre deti stredobodom pozornosti, ako som už vyššie spomínala,   stávaš sa ich idolom. Môžeš tu náhodne objaviť niečo, čo si ani netušil, že sa v Tebe skrýva, napr. herecké vlohy alebo trebárs talent na rozprávanie príbehov.

Všeobecne platí: Ťažko na cvičisku, ľahšie na bojisku. Tento priestor môžeš pokojne poňať ako svoje cvičisko. Ak si sa doteraz bál hovoriť pred väčším publikom, tu sa to rozhodne môžeš naučiť. Hlavne preto, že detské publikum je menej náročné a ako svojmu vzoru Ti predsa poľahky odpustí aj zopár chybičiek. Je to jednoducho priestor neobmedzených možností

 

 

6. Lebo priateľov nikdy nie je dosť

Pri tejto práci môžeš stretnúť rôznych ľudí. Určite oceníš najmä tých, ktorých táto práca napĺňa a venujú sa jej s radosťou a láskou. Veľa Ťa naučia a odovzdajú Ti svoje bohaté skúsenosti. Ešte viac sa však naučíš pri tých, ktorí nebudú práve Tvoja šálka kávy. Práve s tými budeš musieť vydržať a ba čo viac budete nútení spolupracovať, aby ste spolu naplnili vyšší cieľ. Jednoducho sa naučíš počúvať druhých a robiť kompromisy. Táborová izolácia a spoločné špeciálne zážitky majú ešte ďalšiu pridanú hodnotu, vytvárajú často veľmi silné priateľstvá často aj na celý život.

 

 

7. Lebo to rozvíja Tvoju kreativitu, trpezlivosť a schopnosť pracovať v tíme a to sa v dospeláckom svete cení

Práca animátora v letných táboroch je určená predovšetkým mladým ľuďom, študentom, hlavne tým, ktorí zbierajú prvé pracovné skúsenosti. Teraz by sa mohli uraziť už zamestnaní nadšenci, ktorí si dokonca berú dovolenku v práci, aby mohli v lete animovať. Faktom však zostáva, že sa prevažne jedná o mladých ľudí, ktorí sa na táboroch rozvíjajú.

 

Nič nedonúti pracovať Tvoju kreativitu viac, ako keď máš nachystanú super hru v lese a 5 minút predtým sa spustí hustý lejak. Ty zrazu musíš improvizovať a vymyslieť niečo úplne nové a ešte aj  zábavné. Nič nepreverí Tvoju trpezlivosť viac ako 100 otázok, ktoré sú deti schopné položiť Ti behom jednej hodiny. A práca v tíme? Mal by si niekedy skúsiť dohodnúť sa s ďalšími desiatimi  ľuďmi. Ťažké že?

 

Ak však toto všetko zvládneš, vytváraš si tým konkurenčnú výhodu. Môžeš ju využiť napr. pri uchádzaní sa o budúce seriózne pracovné miesto a neskromne sa pochváliť svojmu zamestnávateľovi.

 

Ak sa mi podarilo Ťa motivovať, neváhaj a pridaj sa k nám do tímu. Viac info nájdeš tu.

 

Ak bol tento článok pre Vás užitočný, nezabudnite lajknúť náš Facebook