+421 37 6522 523
+421 915 774 213
+421 903 722 734
Pondelok - Piatok:
09:00 - 12:00
a 13:00 - 15:00
Bombovo
Novozámocka 230
949 01 Nitra

Kam s deťmi v lete?

S blížiacimi sa letnými prázdninami si stále častejšie rodičia kladú jednu a tú istú otázku: Kam s deťmi v lete? Práve leto je už tradične čas, kedy podnikajú rodiny množstvo výletov s cieľom zabaviť sa, spoznať niečo nové či oddýchnuť si a vymaniť sa z celoročného stereotypu. Prinášame vám niekoľko tipov, kam sa vybrať a čo podniknúť, aby si deti z leta odniesli kopec príjemných či nevšedných zážitkov.

 

 

Po celom Slovensku

Hoci je Slovensko malá krajina, o možnosti, kam ísť za zábavou a oddychom, rozhodne nie je núdza. K dispozícii sú nielen prírodné krásy či pamätihodnosti, ale aj rôzne strediská, ktoré ponúkajú rozmanité možnosti, ako vyplniť zaujímavo svoj čas. Pozrime sa teda aspoň na niektoré z nich.

 

Vodné radovánky v „aqua“ svetoch i na riekach

 

  • AquaFun Park vo Veľkej Lomnici sa rozprestiera na ploche 7500 m2 a čakajú tu na vás rôzne atrakcie, detský vodný park s toboganom, veľký bazén 30 × 15 metrov, zážitkový bazén 20 × 10 metrov, gigantická adrenalínová šmýkačka, ale aj milované nafukovacie atrakcie, kde sa deti môžu dosýta vyšantiť.

 

  • Tatralandia v Liptovskom Mikuláši je už dobre známy zábavný park, ktorý ponúka okrem bazénov a tobogánov aj množstvo doplňujúcich aktivít pre deti. Bubble City je detský kútik s nafukovacími atrakciami, Baby Land zas tvoria preliezačky či pieskovisko. K vyhľadávaným patrí detský bazén pirátov s obrím Jumbo hradom a vodnou priekopou. Deti tu privíta veľa priateľských a exotických zvieratiek. Krokodíl, papagáj a vodný hadík osviežujú najmenších návštevníkov prúdmi vody, ktoré vystrekujú do výšky. Deti sa môžu vyšantiť na rôznych šmýkačkách alebo sa spúšťať po bútľavom kmeni.

 

  • AquaCity v Poprade  ponúka deťom okrem kúpania sa v bazénoch aj rôzne detské kútiky. Kreslenie, maľovanie a množstvo zábavných hier, detské ihriská s množstvom hojdačiek, detským vláčikom, preliezačkami či pieskoviskom,  nafukovacie a skákacie atrakcie, trampolíny – to všetko sa zaručene postará deťom o dobrú zábavu.

 

  • Plavba na plti môže byť pre rodičov i deti jedinečným zážitkom. Vyberte sa napríklad splaviť rieku Dunajec. Splav začína v prístave za obcou Majere v smere na Červený Kláštor. Dĺžka plavby je 11 km a spoločne s profesionálnym pltníkom ju absolvujete približne za 1 hodinu a 45 minút. Plavba končí na slovensko-poľskej hranici pod obcou Lesnica. Ďalšou možnosťou je napríklad splavovanie Oravy. Plavba plťou začína v prístavisku v Podbieli (na sútoku rieky Oravy a Studeného potoka) a končí v prístavisku v Podbieli na konci obce chráneným prírodným výtvorom Biela Skala. Dĺžka trate je 7 km a celá plavba vrátane nalodenia a vylodenia trvá cca 2 hodiny.

 

 

Za zvieratkami

  • Zveropark neďaleko Žarnovice je miestom plným hospodárskych, lesných a cudzokrajných zvierat (napríklad emu a los). Je to akási veľká zoologická záhrada bez klietok, kde majú deti v „hladkacom kútiku“ možnosť pohladkať či nakŕmiť zvieratká. Miniovečky, minikozičky a zajačiky, ktoré hladkací kútik obývajú, sú na ľudský dotyk naučené od narodenia a veľmi sa z neho tešia. Okrem toho park poskytuje aj rôzne možnosti strávenia času, napríklad piknikom na lúke, rybolovom, streľbou z praku, vybláznením sa na preliezačkách, trampolínach, šmýkačkách atď.

 

  • Mini Farma v Lubine je miestom, kde majú deti časovo neobmedzený vstup priamo do ohrady medzi krotké zvieratká. Zvieratá si môžu pozrieť zblízka, kŕmiť, hladkať ich alebo pozorovať, ako sa správajú v ich prirodzenom prostredí. Deti sa môžu tiež povoziť na koňoch či poníkoch. Na priestore presahujúcom jeden hektár žije celoročne viac ako 100 zvierat, ktoré sú jedinečné hlavne malým vzrastom. Ide najmä o miniatúry klasických hospodárskych zvierat ako sú ovce, kozy, kone, kravy, lamy, oslíky, prasiatka, kačky, husi alebo sliepky. Oddychové časti sa nachádzajú po celej farme a tak si môžu deti užiť nielen klasické ihriská, ale i lesné ihrisko, vodné ihrisko, slamené ihrisko či rozprávkové domčeky. Súčasťou oddychových častí sú aktivity pre deti, vyhliadkové vežičky, šliapacie traktory, šmykľavky či hojdačky.

 

  • Sokoliari Aquila zaujmú všetky deti, ktoré zatiaľ videli dravce len v knihách či na oblohe. Nájdete ich v Bojniciach v areáli stálej scény AQUILA, ktorý sa nachádza asi 100 metrov od vchodu do zámku. Vo svojich predstaveniach vám sokoliari predstavia myšiaka, plamienku, výra, kaňúra, kondora a orla.

 

  • ZOO v Bojniciach s rozkladá n území o rozlohe 41 hektárov a chová okolo 3500 zvierat. Ak by náhodou deťom nestačil pohľad na zvieracie exempláre, zabaviť sa môžu aj na preliezačkách, stavaním veľkých puzzle, prejsť s nimi môžete zmyslový chodník s rôznymi povrchmi ako napr. šišky, kamene, kôra.

 

  • ZOO v Spišskej Novej Vsi je domovom zhruba pre 300 zvierat. Deti sa teda budú mať rozhodne na čo pozerať. Spestrením programu pre ne budú určite aj dve detské ihriská, nafukovacie atrakcie, možnosť zajazdiť si na koni, detský autodróm či trampolína.

 

 

Hor sa na čerstvý vzduch

  • Údolie Manitou pri Košiciach je rodinný zábavno-zážitkový areál, ktorý ponúka aktívne strávenie voľného času v štylizovanom a autentickom indiánskom prostredí plnom poučenia, zábavy, hier a kreativity. Areál je súčasťou rekreačnej oblasti Alpinka a ponúka zažiť neopakovateľnú atmosféru prériových Indiánov. Tvorí ho 6 indiánskych teepee obydlí a deti i dospelých vtiahne do čara indiánskej dediny nielen tvorivými dielňami, kde si môžete vyrobiť  vlastné indiánske predmety dennej potreby (lapače snov, indiánske oblečenie, náramky priateľstva…), ale aj interaktívnymi divadelnými predstaveniami, ktorých sa môžete stať súčasťou. Areál je obohatený o náučný chodník, kde sa návštevníci môžu dozvedieť množstvo informácií o lese a jeho obyvateľoch. Okrem rozvíjania fantázie a kreativity areál ponúka aj strelnicu, vypožičanie kostýmov, maľovanie na tvár, outdoorové indiánske hry, fotosteny a mnohé ďalšie atrakcie.

 

  • Tatranská divočina – to je názov projektu, vďaka ktorému deti zábavno-edukatívnou formou spoznajú najkrajšie a najzaujímavejšie miesta Tatier. Krásy tatranskej prírody spoznávajú tí najmenší počas celého leta po náučných chodníkoch vo Vysokých Tatrách, a to hravou formou s brožúrkou Tatranskej divočiny.

 

  • Drakopark Chopok je obľúbená hra v prírode, ktorá zabaví celú rodinu. Nejde o žiadny uzatvorený park, je to hravé putovanie lanovkami, pričom na každej nástupnej a výstupnej stanici lanoviek nájdu účastníci rôzne úlohy. Drakopark je zaručenou zábavou na čerstvom horskom vzduchu. Stačí postupovať podľa mapy, ktorú nájdete v brožúrke Drakopark Chopok. Na začiatku riešenia úloh si zvolíte ich náročnosť. Na svoje si tak prídu maličkí aj veľkí kamaráti draka Demiána a dobrodružstvo sa môže začať. Okrem riešenia úloh na deti čakajú na jednotlivých stanovištiach aj rôzne atrakcie ako drevená prekážková dráha, dračia veža, bungee trampolína, pieskovisko, hojdačky atď.

 

  • DinoPark v Bratislave či Košiciach je určený všetkým fanúšikom dinosaurov. Park prináša však nielen modely dinosaurov v životnej veľkosti, ale aj množstvo atrakcií pre deti všetkých vekových kategórií. Ktoré z detí by sa nechcelo pozrieť na svet očami práve sa vyliahnutého dinosaura v jeho škrupine, v Paleontologickom ihrisku odhaliť ukrytú kostru pravekého tvora, zabávať sa s ďalšími deťmi na preliezačkách a si urobiť unikátnu fotku do rodinného albumu vo fotosaurovi? Nielen toto, ale aj mnoho ďalších atrakcií je pripravených v každom DinoParku pre menších i väčších návštevníkov. Mottom DinoParku je prinášať DinoFanúšikom radosť, poznatky, zábavu a zážitky, na ktoré sa nezabúda.

 

Ukrytí pred dažďom

  • Indoor Fun Park Kamzíkovo na Skalnatom plese je interiérové zábavné detské ihrisko s bludiskom, šmykľavkami, bazénmi s guľôčkami a oddychovou zónou pre rodičov. Pred vstupom do samotného indoor parku Kamzíkovo je mini galéria tatranských zvierat. Dominantou Kamzíkova je detské ihrisko s rozmermi 10x8x3 metre, pri detskom ihrisku je relax zóna s kaviarňou a prekrásnym výhľadom do Popradskej kotliny.

 

  • Tricklandia je miesto v Starom Smokovci, kde zažijete jedinečné putovanie Slovenskom v galérii trick-artu a optických ilúzií. V jej priestoroch nájdete námety slovenských ľudových povestí, rozprávok, ako aj reálie obcí a zámkov Slovenska. Je rozložená na ploche 500 m2, na ktorých sa nachádza 24 atrakcií. Obsahuje 15 trick-artových obrazov, rozšírenú realitu, antigravitačné miestnosti, najkrajšie zrkadlové bludisko v strednej Európe a iné. Trickart je umenie, ktoré vytvára vizuálne ilúzie. V Tricklandii ide teda o hru medzi umelcom a návštevníkom. Aby dieťa v tejto hre uspelo, musí zapojiť všetky svoje zmysly a uvedomiť si, že nič nie je tak, ako sa na prvý pohľad zdá. Trickartoví umelci sa snažia čo najviac dieťa „oklamať“ a dieťa sa musí snažiť  odhaliť čo najviac trikov. Je to vzrušujúce a zábavné pre všetkých účastníkov.

 

  • Návšteva kina v lete môže byť príjemným spestrením dňa, najmä v čase nepriaznivého počasia. Na leto 2018 sú pritom chystané premiéry dvoch rodinných animovaných filmov, a to: Hotel Transylvánia 3: Strašidelná dovolenka (slovenská premiéra 12.7.) a Rodinka úžasných 2 (slovenská premiéra 2.8.).

 

Hra na dospelákov

  • Mestečko Donovalkovo (ako ináč, na Donovaloch) je určené pre deti vo veku 2 – 10 rokov. V Donovalkove, hlavnom meste detí, nájdete 17 domčekov, ktoré sú reálnou zmenšeninou skutočných domčekov, skutočného mestečka. Interaktívny areál pre rodiny víta deti, aby prežili deň plný zábavy a tvorivosti. Detské mestečko je tvorené domčekmi, ktoré sú ako ozajstné dospelácke verzie, no všetko je v nich pripravené presne na mieru pre malých objaviteľov. Okrem budov a zariadenia sú pripravené aj autentické kostýmy pre dokonalý zážitok. Zábavu v Donovalkove koordinujú animátori a deti naučia ako natankovať, čo robiť v prípade požiaru, ako narábať s peniazmi, ako separovať odpad, ako samostatne nakupovať a veľa iného.

 

Bez rodičov

  • Letné tábory ako týždenné pobyty pre deti sú odpoveďou na otázku Kam s deťmi? najmä pre rodičov, ktorí  sa potrebujú postarať deťom o zábavu, pokiaľ oni sedia v práci. Ponuka je široká a programové zameranie vskutku pestré. Deti a mladí tak môžu stráviť týždeň nabitý zaujímavým programom, a to všetko v spoločnosti vrstovníkov, ktorí sú s nimi na jednej vlne. Deti majú možnosť v táboroch zlepšovať svoje vedomosti, zručnosti, ale hlavne relaxovať, zabávať sa pri tradičných i menej tradičných hrách, obyčajne v prostredí stredísk situovaných v lone čarokrásnej slovenskej prírody.

 

Ak bol tento článok pre Vás užitočný, nezabudnite lajknúť náš Facebook